- Gezonde darmen zijn van levensbelang
- Hippocrates: ‘Alle ziektes ontstaan in de darmen’
- Met de juiste gewoontes kan de darmgezondheid behouden blijven
De darmen, essentieel voor gezondheid
De gezondheid van de darmen is de basis algehele gezondheid. Indien de darmen uit balans zijn zullen klachten ontstaan. Niet alleen fysieke klachten maar ook psychische klachten en mogelijk zelfs degeneratieve hersenaandoeningen zoals alzheimer en Parkinson. De connectie tussen de hersenen en de darmen wordt toegelicht in het blog Parkinson & Leefstijl. In dit blog zal verder worden in gegaan op het functioneren van de darmen, de spijsvertering en gezondheid.
De darmen zijn een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Zo bevindt zich ongeveer 80% van het immuunsysteem in de dunne darm. Voor het goed functioneren van het gehele immuunsysteem is de kwaliteit van het darmslijmvlies en de hoeveelheid juiste darmbacteriën cruciaal. Als de darmgezondheid eenmaal verstoord is, heeft dit een negatief effect op het functioneren van het immuunsysteem. Later leest u meer over hoe de darmgezondheid verstoord raakt. Eerst volgt een toelichting over de darmen als onderdeel van de spijsvertering.
De darmen zijn het orgaan dat zorgt voor opname van de juiste stoffen en het uitscheiden van niet bruikbare of schadelijke stoffen. In de dunne darm worden koolhydraten, eiwitten en vetten met behulp van verteringsenzymen afgebroken zodat deze opgenomen kunnen worden. De vertering van eiwitten en vetten start in de maag. Voldoende maagzuur is dus essentieel voor de vertering hiervan! De afbraak van koolhydraten begint in de mond en wordt verder afgebroken in de dunne darm. De juiste koolhydraten bevatten ook vezels die darmbeweging stimuleren en ook de aanmaak van gezonde bacteriën voeden. Dit draagt bij aan een goede en gezonde werking van de darmen. Met name groente en fruit bevatten deze gezonde vezels.
De darmen bestaan heel simpel gezegd uit een darmwand met slijmvlieslaag waarop de darmbacteriën zich bevinden. Een gezonde darmwand laat de juiste stoffen wel in het bloed en zorgt ervoor dat schadelijke stoffen niet in de bloedbaan terecht komen. Indien men gezond en gevarieerd eet bevatten de darmen vooral een gezonde variatie van goede bacteriën. Indien men ongezond eet of stress heeft dan nemen de gezonde bacteriën af en komt er een groei van schadelijke bacteriën. Hierdoor kunnen problemen ontstaan in de vertering, met bijhorende klachten. Op lange termijn kan zelfs de werking van de darmwand verstoord raken waardoor schadelijke stoffen in de bloedbaan terecht komen. Denk hierbij aan onvolledig verteerde voedingsstoffen of ziekmakende bacteriën. Het gevolg hiervan is dat in het lichaam ontstekingen en/of intoleranties voor bepaalde voeding kunnen ontstaan.
Diverse klachten zoals allergie, astma, eczeem en vermoeidheid zijn hiervan het gevolg. Bovendien zal een grotere belasting van de lever plaats vinden doordat deze harder moet gaan werken om het lichaam te ontgiften van de schadelijke stoffen. De lever verbruikt hierdoor meer vitamines en mineralen wat kan leiden tot tekorten hiervan in het lichaam. Dit kan o.a. gevolgen hebben voor de stofwisseling waardoor klachten ontstaan zoals vermoeidheid, minder herstel, concentratie,
Klachten die wijzen op een verminderde functie van de spijsvertering zijn:
- Opgeblazen gevoel
- Diarree
- Obstipatie
- Buikpijn
- Onverteerd voedsel in ontlasting
- Vette, plakkerige, stinkende ontlasting
- Gasvorming, winderigheid
- Slechte adem
- Zuurbranden
- Boeren
Waardoor wordt de spijsvertering verslechterd?
De volgende factoren hebben invloed op het functioneren van de spijsvertering:
- Stress, verminderd de hoeveelheid maagzuur en geeft directe een negatieve verandering van darmflora. Bij stress kan de darmwand langdurig openstaan wat mogelijk leidt tot opname van schadelijke stoffen.
- Medicatie heeft negatieve invloed op de maag en darmen. Maagzuurremmers verstoren de werking van de maag waardoor opname van bijvoorbeeld vitamine B12 verstoord kan raken. Het gebruik van antibiotica heeft negatieve invloed op de goede bacteriën in de darmen.
- Het veel nuttigen van bewerkt voedsel, suikerrijk voedsel, alcohol en koolzuurhoudende dranken heeft negatieve invloed op het maagzuur en de darmflora.
- Het te weinig eten van groente/fruit/vezels.
- Naar mate men ouder wordt blijkt dat veel mensen te weinig maagzuur en spijsverteringsenzymen aan maken.
Hoe kan de spijsvertering verbeterd worden?
De eerder beschreven negatieve factoren dienen gereduceerd te worden. Het aanpassen van het voedingspatroon is vaak wenselijk. Naast veel verse en onbewerkte producten, kunnen de volgende punten goed zijn om toe te passen:
- Splitsen voedingsgroepen
- Zuivel en gluten minderen
- Niet drinken bij het eten
- Pittig voedsel en cafeïne verminderen
- Terughoudend zijn met rood vlees
- Maagzuur opbouwen
- Suppletie om het maagzuur op te bouwen, de darmflora en de darmwand te verbeteren. Denk hierbij aan multivitaminen, Omega 3, L-glutamine, pre- en probiotica.
Ervaart u klachten m.b.t. de spijsvertering? Neem dan contact op met Noordwijk Gezond zodat we kunnen werken aan uw gezondheid.
Disclaimer:
Noordwijk Gezond is niet verantwoordelijk voor de gevolgen van eigenhandig handelen van bezoekers van deze website, overleg eerst altijd met uw arts.