- Parkinson heeft een relatie met toxische belasting en met de darmgezondheid
- Voeding en supplementen kan een positieve bijdrage hebben
Wat is Parkinson?
De ziekte van Parkinson is een hersenaandoening waarbij cellen (substantia nigra) beschadigen en sterven met als gevolg een verminderde aanmaak van dopamine. Dopamine is nodig om signalen door te geven van de ene hersencel naar de andere en speelt een rol bij het ervaren van genot, blijdschap, welzijn maar ook bij het uitvoeren van bewegingen. Door het tekort aan dopamine worden alledaagse handelingen niet meer vanzelfsprekend. Voorkomende symptomen zijn moeite met lopen, spierstijfheid, trage bewegingen, trillingen (tremor), slapeloosheid, depressie en geheugenverlies.
De exacte oorzaak van Parkinson is nog niet geheel duidelijk. Echter zijn er aanwijzingen die duiden op een relatie tussen Parkinson en toxische belasting. In Frankrijk is de ziekte van Parkinson erkend als een beroepsziekte onder boeren. Daar waar veel landbouw (o.a. wijn) is en dus met bestrijdingsmiddelen wordt gewerkt, komt de ziekte van Parkinson vaker voor. Volgens neuroloog Bas Bloem (Radboud UMC Nijmegen) is het verband tussen het gebruik van bestrijdingsmiddelen en Parkinson overduidelijk.
Naast toxische belasting is een verminderde darmgezondheid ook een factor die bijdraagt aan het ontwikkelen van ziekten, zo ook bij Parkinson. De importantie van gezonde darmen is de laatste jaren toegenomen. Inmiddels weten we dat de hersenen een directe verbinding hebben met de darmen. De darmen hebben een eigen zenuwstelsel, het enterische zenuwstelsel, wat rechtstreeks communiceert met de hersenen. Vanwege dit zenuwstelsel en deze verbinding met de hersenen, worden de darmen ook wel het ‘second brain’ genoemd.
Het belang van gezonde darmen
De darmen zijn belangrijk om voldoende voedingsstoffen op te nemen en het lichaam te beschermen tegen toxische stoffen. Verschillende factoren zoals voeding, medicatie en stress kunnen bijdragen aan een disbalans in de darmflora. Hierdoor ontstaat een teveel aan slechte bacteriën en tekort aan goede bacteriën. Zo’n disbalans leidt er toe dat de darmen minder goed zullen functioneren. Het gevolg is dat voedingsstoffen niet goed worden opgenomen en de verkeerde (schadelijke) stoffen de darmwand passeren. Daarnaast neemt de kans op een verhoogde productie van toxische stoffen in de darm toe. Deze toxines kunnen leiden tot beschadiging van zenuwcellen. De schadelijke stoffen, die de darmen passeren, dienen door de lever verwerkt te worden waardoor deze meer vitamines en mineralen zal verbruiken. Naast het verhoogde verbruik door de lever van deze stoffen, is vaak al een tekort aanwezig door de zojuist benoemde verminderde opname door de darmen. Hierdoor zal de lever minder goed kunnen ontgiften met als gevolg dat toxische stoffen in het lichaam aanwezig blijven. Deze zullen via de bloedbaan en/of zenuwstelsel de hersenen bereiken. Cellen in de hersenen kunnen hierdoor beschadigen en afsterven met als gevolg een verminderde aanmaak van dopamine. De aanmaak van dopamine berust ook op aanwezigheid van vitamines en mineralen. Opname van deze voedingsstoffen is ook hiervoor van cruciaal belang.
Met andere woorden, een verminderde darmgezondheid kan leiden tot een disbalans in het gehele lichaam die uiteindelijk kan leiden tot ernstige ziekten.
Orthomoleculaire therapie bij Parkinson
Naast de reguliere behandeling, die vaak uit medicatie en fysiotherapie bestaat, is het mogelijk om vanuit orthomoleculaire therapie het lichaam te ondersteunen. Hierbij dient gekeken te worden naar leefstijl met als doel het verbeteren van de darmgezondheid, ondersteunen van de lever, de aanmaak dopamine bevorderen en het ondersteunen van het zenuwstelsel.
1. Verbeteren vertering
In het algemeen heeft darmgezondheid prioriteit om ziekten te voorkomen of bestaande klachten te doen verminderen. Naast de darmen is de maag belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen met Parkinson te weinig maagzuur en andere spijsverteringsenzymen aan maken. Hierdoor neemt de verteringscapaciteit af en worden er minder voedingsstoffen opgenomen. Het aanpassen van het voedingspatroon is vaak wenselijk. Naast veel verse en onbewerkte producten, kunnen de volgende punten goed zijn om toe te passen:
- Splitsen voedingsgroepen
- Zuivel en gluten minderen
- Maagzuur opbouwen
- Omega 3 (belangrijk voor de darmwand)
- Probiotica (de juiste bacteriën om goede darmflora op te bouwen).
2. Ontgiften lever
Verbeteren van de darmgezondheid draagt bij aan het goed functioneren van de lever. Periodiek kan het een toegevoegde waarde zijn om de lever te ontgiften. Wanneer veel medicatie wordt gebruikt, wordt de lever zwaarder belast.
- Multivitamine (met o.a. vitamine C, D en B-vitamines)
- Greens
- L-Glycine (ook gunstig voor zenuwstelsel).
3. Aanmaak dopamine bevorderen
Wederom speelt de gezondheid van de darmen hierin een belangrijke rol. Om dopamine aan te maken zijn voedingsstoffen nodig en deze dienen opgenomen te worden vanuit voeding. Denk hierbij aan voldoende groente, fruit, vlees, vis, ei, noten, zaden en volle granen.
- Een goede multivitamine kan hierin ondersteunen. De omzetting van tyrosine (aminozuur) naar dopamine gaat niet zonder de aanwezigheid van bepaalde mineralen en vitamines. Enkele voorbeelden hiervan zijn vitamine B6, vitamine B12, vitamine C, foliumzuur, magnesium en zink.
- Co-enzym Q10 wordt net zoals dopamine gemaakt vanuit de tyrosine en is belangrijk voor energie in alle lichaamscellen. Q10 draagt bij aan de energiebehoefte van het hart, de alvleesklier, nieren, spieren, zenuwstelsel en immuunsysteem. Ook de hersenen hebben Q10 nodig. Zo helpt Q10 ook bij de aanmaak van dopamine.
4. Het Zenuwstelsel ondersteunen
Het zenuwstelsel verstuurd signalen waardoor het lichaam gecontroleerde bewegingen kan uitvoeren. Specifieke voedingsstoffen zijn belangrijk voor het functioneren van het zenuwstelsel. De belangrijkste zijn:
- Omega 3 is belangrijk voor een gezonde hersenstofwisseling en voor de prikkeloverdracht in het zenuwstelsel. Daarnaast is omega 3 ook belangrijk om ontstekingen tegen te gaan. Een westers dieet bevat van nature te weinig omega 3.
- Magnesium tauraat ondersteunt het functioneren van de hersenen en het zenuwstelsel
- Q10 (zie aanmaak dopamine).
Conclusie
Parkinson is een complexe ziekte met een progressief karakter. De oorzaak is nog niet geheel duidelijk maar de toxische belasting en darmgezondheid lijken een belangrijke rol te spelen. Door aanpassingen binnen de leefstijl kan de darmgezondheid verbeteren en de toxische belasting omlaag worden gebracht.
Indien u met een orthomoleculair therapeut naar de mogelijkheden wilt kijken, neem dan contact op Noordwijk Gezondheid via het contactformulier.
Bronnen:
https://www.natuurdietisten.nl/voedingingsadviezen-vroeg-stadium-parkinson/
https://www.parkinsonfonds.nl/over-de-ziekte-van-parkinson/wat-is-de-ziekte-van-parkinson